Geophagus megasema

Geophagus megasema F1

Geophagus megasema (Heckel 1840)

Størrelse: Op til 20 cm.

Akvarie størrelse: min. 325 ltr.

Temperatur:  24 - 28 ° C

Verdensdel: Sydamerika. Rio San Martin i det Bolivianske lavland.

Fisken kan sagtens holdes og opdrættes i "vandhanevand".

Akvariet: Bør indrettes med store sten, trærødder og gerne en fin sandbund. Fiskene kan godt lide at grave i bundlaget og rense dette for foderrester. Typisk ses det ved de tager en mundfuld sand ind, gumler godt på det  og spytter en del af det ud igen igennem gællerne og resten via munden.

Temperament: Forholdsvis fredelig meget aktiv fisk, der trives godt i sammen med ”ligeværdige” fisk. Den kan være meget sky, specielt hvis man kun holder den parvis. Når de har æg og unger forsvares disse.

Foder: Er meget taknemmelig fisk og have med at gøre. Man bør som altid passe på med for proteinrig kost.

Opdræt: Larvofil biparental mundruger. Æggene lægges på en sten eller en rod eller lignende og pas-ses der i op til 2 døgn. Derefter tager hunnen dem i munden. Efter et antal dage kan hannen finde på at overtage dem, og når ungerne svømmer frit, passes de af begge forældre.

Lidt historie: G. megasema blev fundet af den Østrigske zoolog Johann Baptist Natterer (Piratfisken Pygocentrus nattereri er opkaldt efter ham) engang mellem 1817 og 1836 og videnskabeligt beskrevet af Heckel i 1840. Siden er den MULIGVIS blevet fundet på nogle ekspeditioner i henholdsvis 1911, 1937 og i 1984, men på grund af nogle fejlidentifikationer, ved man i dag ikke, om det var den rigtige fisk. Der har ikke været ekspeditioner til området med det formål at finde G. megasema hverken til akva-riehobbyen eller til videnskabelige formål før januar 2006, hvor en 4-mands-gruppe, bl. a. Jörg Albering, tog til Bolivia i regntiden for at forsøge, om det kunne lade sig gøre at finde ungfisk, som kunne fragtes med hjem til Europa. De fandt fisken og tog den med hjem….
Hvis man har mod på at give sig i kast med det tyske sprog, så har Jörg Albering skrevet en artikel om G. megasema, der blev udgivet i 3 numre af DCG´s blad. Hele denne artikel + masser af fotos kan findes på www.dcg-online.de Gå ind på Encyclopedia og vælg bogstavet G.

Geophagus megasema F1

 

Search

Afstemning

Kontakt Info

 
 

MalawiCarsten

E-mail: kontakt@malawicarsten.dk

Service til hørehæmmede

 

 Nyhedsbrev 

  

MalawiCarsten ® er et registreret varemærke

  

 

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)