Artemia klækning

Artemia er zooplankton, ligesom dafnier og cyclops. Disse også bruges til fiskefoder.

Artemia's liv starter i et æg hvor det er i dvale, disse kaldes cyster. Her kan den så være i dvale i flere år, bare så længe de holdes fugt og iltfri. Når disse cyster placeres i saltvand igen absorberer de fugt igen. Nu begynder så at klække.

Den bedste måde at opbevare disse cyster på er i en lukket beholder der er placeret et køligt sted, hvis det er muligt også vaccumpakket. Mange placerer dem i et køleskab, hvilket forlænger cysternes "levetid" mærkbart.

Aqua breed 1000

Aqua Medic Aquabreed 1000 klækker

Når disse cyster er placeret i saltvand, vil cysten sprænges efter ca. 15-20 timer ved en temperatur på ca. 25. Herefter hænger embryet fast i skallet et par timer, herefter er den blevet til det vi kender som Artemia nauplii og vi bruger til vores yngel. I dette stadie har artemiaen en brun-orange farve pga dens æggeblomme. Omkring 12 timer senere er de færdigudviklet og begyndt at spise.

Disse nauplii skifter stadie 15 gange før de er færdigudviklet Artemia. Dette tager mindst 8 dage afhængigt af fodringen hvis man vil prøve dette. Voksne Artemia har en gennemsnitsstørrelse omkring 8mm, men med det rette foder kan de komme helt op på 20mm!!

En voksen Artemia er 20 gange længere og 500 gange tungere end det første larvestadie.

Ved en lav saltopløsning og optimal fodring, vil befrugtede Artemia hunner være i stand til at producere op til 75 fritsvømmende nauplii om dagen. I løbet af deres levetid som ca varer 50 dage kan en hun få 10-11 kuld. Under ekstreme forhold har forskere kunnet holde liv i Artemia i 3 måneder og de har produceret ca 300 nauplii over en 4 dages periode.

For at Artemia skal producere cyster, som jo er det alle akvarister jo er ude efter, skal følgende være gældende: Høj saltindhold, mangel på føde igennem længere tid og lavt iltindhold i vandet(under 2mg/L).

Den bedste temperatur til klækning og opvoksning af Artemia ligger generelt imellem 25-30, men der er forskelle imellem de mange varianter af Artemia. F.eks San Francisco Bay Artemia 22 og Great Salt lake Artemia 30, hvilket jo må siges at være en rimelig stor forskel. Saltindholdet i vandet bør være imellem 30-35ppt(parts per thousand/tusinddele), dog kan Artemia leve i ferskvand i ca 5 timer før de dør.

Andre vigtige faktorer er ph, lys og iltmængden i vandet. en ph omkring de 8 er den bedste under 5 og over 10 dræber naupliierne med det sammen. Lysmængden kan fint klares med en almindelig pære, samtidig holder denne også temperaturen oppe. Mest vigtigt er iltindholdet. Når dette er i den orden har Artemia en meget lysrrød eller gul farve.

Hjemmelavet Artemiaklækker

To stk 1 1/2 L sodavandsflaske hvor bunden er fjernet.
Placeres med bunden opad og heri hældes så vand og 3 teskefulde grov køkkensalt.

Til iltning bruges en luftslange, uden iltsten, som skal afgive bobler i en meget svag støm, da den ellers vil få æggene til at sidde oppe på kanten af flasken istedet for de er i vandet. Grunden til at man ikke skal bruge iltstenen er at disse bobler kan sætte sig fast i artemiaenes spiserør og ben, dermed kan de ikke spise eller svømme og de dør meget hurtigt.

Ovenover sætter man en 25W lampe til belysning og opvarmning.

Denne klækker kan uden problemer "producere" 2 teskefulde Artemia cyster i døgnet afhængig af temperatur og Artemiatype.

Efter hver aftapning skal denne renses godt og her tilsættes nyt vand og salt.

Til aftapning skal der bruges en speciel si, da Artemia nauplii'erne er meget små. Denne burde kunne købes hos enhver velassorteret dyrehandler.

Alle æggene der er klækket vil flyde og uklækkede synker til bunden. Mange bruger de uklækkede artemia æg igen da nogle af dem "måske" vil klække næste gang.

Hvis man selv vil prøve at opfodre sine artemia til voksne, skal man tænke på de filtrerer vandet og spiser det deri.

Den bedste størrelse på foderet til dem er omkring 50-60micron. De kan de fodres med gær,spirulina alge, soyapulver og æggeblomme.

Når de fodres skal man passe meget på ikke at overfodre, da man ellers dræber kulturen. Mængden af foder der skal tilsættes vurderes udfra hvor tåget vandet er.

Der skiftes 20% af vandet hver uge.

Search

Afstemning

Kontakt Info

 
 

MalawiCarsten

E-mail: kontakt@malawicarsten.dk

Service til hørehæmmede

 

 Nyhedsbrev 

  

MalawiCarsten ® er et registreret varemærke

  

 

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)