Aristochromis christyi

Aristochromis christyi
Aristochromis christyi, Malawisøens papegøjecichlide. Aristochromis christyi

Navnet Aristos betyder den bedste/ nobelste og Chromis betyder farve. Dette henviser til fiskens aristokratiske hovedform. Fisken blev af Ethelwynn Trewavas tilegnet Dr. Cuthbert Christy, deraf navnet christyi. A. christyi blev første gang beskrevet i 1935 af E. Trewavas.

Fisken er en rovfisk og findes overalt i søen, den lever i områder med klipper, vegatation og sandbund, dog ses der sjældent flere eksemplarer sammen.
Karakteristisk for denne fisk er en rimelig bred sort diagonal stribe på den øvre halvdel af kroppen, startende i nakken og svagt hældende ned til midt på haleroden. Ydermere har fisken en smal sort stribe under rygfinens basis gående helt ud i haleroden. Ydermere gør fiskens hovedform den meget karakteristisk, så meget at den ikke kan forveksles med andre arter i Malawisøen. Hovedet er, set forfra, smalt, hvilket gør at fisken kan se fremad blot ved at dreje øjnene. Det er også karakteristisk, at fisken har et knæk på "næsen".
Farven for hannerne kan variere fra lyseblå med et "metalisk" skær og til en orange/rødlig krop,
dog stadig med et blåt hoved. Gatfinnens farve varierer fra lys orange og til en rødlig nuance med hvidlige ægpletter, altså en rigtig køn fisk, når først farven viser sig.
Hunnen er derimod rimelig kedelig med sin sandfarvede krop med den sorte aftegning, dog kan visse hunner have en helt gullig bug. Vildtfangede eksemplarer har tendens til 7-9 svagt fremhævede sorte lodrette striber.
Størrelsen kan selvfølgelig variere, men for en han er max. størrelsen ca. 30 cm og for hunnens vedkommende noget mindre.
A. Christyi er en typisk rovfisk, og tager alt yngel fra nyfødte unger og unger op til ca. 8 cm.
Den jager ved at nærme sig sit bytte stille og roligt, og når byttet er inden for rækkevidde, vrikker den med sit hoved og bringer derved byttet ud af balance og angriber. Fremgangsmåden kan sammenlignes med Exochochromis anagenys (iflg. Ad Konings Book of cichlids and all the other fishes of Lake Malawi).
Forplantning foregår som de fleste andre Malawi cichlider, dog er der en lille sidebemærkning.
Når der er en hun, der er legemoden, er det utroligt at se en hans forvandling, han får en utrolig farve i hans øjne, de bliver helt sorte og ligesom skinner.
Sommetider graver hannen en rede, andre gange leger de bare på sandbunden. Dette sker fortrinsvis hvis hannen er undertrykt af andre fisk.
A. christyi er blevet beskrevet som en af de fisk, der som unger vokser aller hurtigst, iflg. visse
forfattere (Jens Meulingracht-Madsen) vokser de fra 1,4 cm til 7 cm på ca. 3 måneder. Dette sker ved god og alsidig fodring og hyppig vandskift. Fisken er "altædende", dog vil den af naturlige årsager gerne have fisk, som gerne må være levende (dette holder liv i jagtinstinktet).
Som afslutning vil vi blot nævne, at denne skønhed skal opleves i akvariet, dels p.g.a. dens dejlige temperament, samt dens specielle måde at jage på, hvilket er set, af fisk i størrelsen 2 cm og helt op til 30 cm. Så alle skulle have mulighed for at se dette, da A. christyi simpelthen ikke kan ladevære med at "SKABE " sig.


 

Search

Afstemning

Kontakt Info

 
 

MalawiCarsten

E-mail: kontakt@malawicarsten.dk

Service til hørehæmmede

 

 Nyhedsbrev 

  

MalawiCarsten ® er et registreret varemærke

  

 

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)